Janette Bornmarker

JANETTE BORNMARKER

Jag är från Stockholm, men uppvuxen i Robert Linds Norrlänska hemstad. När jag hade skidat och ritat mig igenom barndomen, la jag skidorna på hyllan och flyttade tillbaka. Först trodde jag att det var fotograf jag ville bli, men jag blev illustratör. Jag tycker jag har världens bästa jobb, så nu ritar jag mig igenom vuxenlivet. Sen ska jag bli kulturtant och författare.

Från mitt fönster ser jag ut i trädgården och ut över havet, det är inspirerande. Min ateljé är sprängfylld med pryttlar, tidningar, böcker och andra fynd som jag älskar. Det finns inte en sak jag skulle kunna vara utan. Det vet jag för att jag har försökt att rensa, men det går inte. Vid ett första ögonkast kan det tyckas vara skräp, men det är just det där lilla speciella som bara jag ser som är inspirerande.

Att i förhand beskriva ett drömuppdrag är svårt, jag vet inte hur det ser ut förrän efteråt. Det är inte bara själva bilden som är drömmen utan människorna runt omkring. Men om jag fick önska ett jobb kan det vara ett omslag till The New Yorker. Många av de omslagen är enkla och samtidigt otroligt innehållsrika ofta med en tvist.

På mitt skrivbord står alltid en kopp avsvalnat kaffe. Min ritplatta, ljusbord, tuschpennor, en uppsjö av papper och många to-do-listor. I skrivande stund en screenram, som snart ska användas, Gunnar Brusewitz bok Jakt och Jägare och ett bilderbokmanus.

Janettes portfolio