Om man vill satsa seriöst på sitt konstnärskap och intresse för fotografi och grafik och verkligen studera ämnet, lära sig all teknik och alla reglerna – för att kunna bryta dem på rätt sätt – då kan man utbilda sig. Folkhögskolorna tillhandahåller alla typer av konstnärliga utbildningar på grundläggande nivå.I regel är det intagningsprover så att de lägger tid och energi på människor med verkliga ambitioner.Konstnärsyrket är ju även lockande för renodlade narcissister som gärna vill synas och uppnå berömmelse men egentligen inte har den konstnärliga talang eller ens det verkliga intresset som krävs för att lyckas på riktigt. Det är kanske plumpt att konstatera något sådant men det är faktiskt så det är. Många har viljan men få har vad som krävs. Detta försöker man alltså skilja på vid intagningsprov och liknande till de skolor som finns inom konstnärliga områden.

Det är många som söker till konstnärliga studier och utbildningar inom fotografi så lyckas man inte ta sig in första gången är det bara att söka igen och igen. Att gå en förberedande utbildning via till exempel en folkhögskola eller ett studieförbund eller en sommarkurs är ett bra sätt att komma igång med att göra de prover som krävs för att ta sig in vid högre utbildningar vid universitet och högskolor.

För de som är intresserade av fotografi kan det vara en ide att söka upp fotografer som är duktiga och be om att få en praktikplats som fotoassistent. Det är lika bra och kanske till och med bättre ibland än att gå förberedande utbildningar. Att arbeta nära en professionell fotograf ger insyn i fotografens vardag och ger verklig insyn i vad ett yrke som fotograf kan komma att innebära. Att jobba som assistent kan även vara en möjlighet för den som har möjlighet att assistera hos en konstnär eller grafiker.